کسب و کار اینترنتی یا تجارت آنلاین به انواع معاملاتی گفته میشود که نیاز به بستر اینترنت دارد. کسب و کار اینترنتی در ایران و یا سایر کشورها را میتوان به عنوان یکی از اساسیترین فعالیتها برای همه اقشار به شمار آورد. بنابراین، در این مقاله با ارائه راهکارهایی برای راه اندازی این کسب و کارها، سعی کردهایم دانش مخاطب را در این حوزه افزایش داده و راهنماییهای لازم را عنوان نماییم. با رسانه آنلاین زن ایرانی همراه باشید.
کسب و کار اینترنتی چیست؟
کسب و کار اینترنتی یا تجارت آنلاین به هر نوع کسب و کار، خرید و فروش یا معاملاتی گفته میشود که نیاز به بستر اینترنت دارد. در این گونه کارها به منظور ایجاد روابط تجاری، داشتن اینترنت ضروری بوده و اشتراکگذاری اطلاعات روی این بستر انجام میشود. امروزه، این نوع کسب و کارها در همهی زمینهها گسترش یافتهاند و امکان خرید و فروش انواع کالاها و ارائه خدمات متنوع را برای مشاغل مختلف، مراکز و افراد فراهم کردهاند.
در حال حاضر، کسب و کار اینترنتی در ایران و یا سایر کشورها را میتوان به عنوان یکی از اساسیترین فعالیتها برای همه اقشار، عنوان کرد. بخصوص در زمان فعلی که ویروس کرونا، مبادلات کالا بصورت فیزیکی در کشورها و مرزها را با محدودیتهایی مواجه کرده است. بنابراین، چه افراد دارای کسب و کار در خانه و چه بیرون از خانه (حتی کسب و کارهایی که در دنیای واقعی و به صورت فیزیکی، تجارت میکنند) به سمت تبدیل و توسعه تجارت خود روی اینترنت سوق داده میشوند.


اینترنت، بستری مناسب برای کسب و کار
در دنیای امروز، اینترنت با ایجاد شرایطی برابر در بستر خود برای همهی افراد امکان راه اندازی کسب و کار اینترنتی و کارآفرینی را فراهم کرده است. در واقع، هر کسی که یک رایانه یا گوشی همراه متصل به اینترنت داشته باشد، در هر کجای دنیا میتواند یک کسب و کار آنلاین راه اندازی کرده و درآمدزایی را شروع کند.
مزایایی که افراد را به ایجاد تجارت آنلاین ترغیب میکند عبارتند از:
راه اندازی کسب و کار اینترنتی، تجربه فنی و خاصی نیاز ندارد:
به عبارتی، با آشنایی اولیه با محیط اینترنت و بکارگیری ابزارهای کافی و فراوانی که وجود دارد میتوان یک تجارت آنلاین ایجاد و به سادگی، درآمدزایی کرد.
نیازی به مکان مشخص و حاضر شدن در آن نیست و سرمایه اولیه چندانی نیاز ندارد:
راه اندازی و مدیریت کسب و کارهای آنلاین در هر مکانی امکانپذیر است؛ چه در خانه زیر کولر نشسته باشید یا روی تختخوابتان دراز کشیده باشید، چه در فروشگاه خود باشید و یا اینکه در مهمانی یا مسافرت باشید. در همه حال میتوانید با در دست داشتن اینترنت به مدیریت کسب و کار در خانه یا هر جای دیگری بپردازید. حتی بدون نیاز به خرید یا اجاره مغازه و بدون هیچ سرمایهی آغازین میتوانید با ایجاد کسب و کار اینترنتی بدون سرمایه، محصولات یا خدمات خود را عرضه کنید.
برای ارائه خدمات و محصول خود محدودیت جغرافیایی ندارید:
اگر شما صاحب یک فروشگاه یا آموزشگاه در یک شهر باشید، در خوشبینانهترین حالت ممکن، میتوانید محصول و یا خدماتتان را به افراد آن شهر یا نهایتا آن کشور ارائه کنید. در حالیکه مخاطبان شما هیچ مرزی نداشته و این موضوع میتواند به رشد و توسعهی کسب و کار خانگی شما کمک به سزایی کند.
تنظیم ساعت کاری متناسب با برنامههای شخصی:
با راه اندازی کسب و کار اینترنتی، هم خودتان کارمند خودتانید و هم خودتان رئیس خودتان. این شما هستید که برنامه خود را مطابق میلتان در بازههای زمانی مشخصی تنظیم مینمایید و به هر اندازه که بخواهید کار میکنید.
عدم نیاز به تجربه کاری:
علیرغم دنیای واقعی که بدون داشتن رزومهی کاری و تجربههای مرتبط با یک موقعیت شغلی نمیتوان آن حرفه را کسب کرد؛ هیچ فرد و یا ارگانی در اینترنت به دنبال تجربه تجاری شما به عنوان یک آغازگر تجارت آنلاین نخواهد بود.
نداشتن محدودیت سنی:
هیچ قاعدهای مبتنی بر سن افراد برای این کارها وجود ندارد. شما در فضای مجازی، خانمهای مسن را میبینید که تجربهی آشپزیشان را با دیگران به اشتراک میگذارند و یا غذاهای خانگی خود را به صورت کسب و کار اینترنتی در منزل به فروش میرساند.
داشتن چند حرفه با هم:
تجارت آنلاین، به شما این اجازه را میدهد که یک یا چندین حرفه را با هم مدیریت کنید. در واقع، میتوانید چندین کار در حوزههای مختلف داشته باشید و یا بعد از ساعات کاری خارج از خانه،کسب و کار در خانه خود را ایجاد کرده و به عنوان شغل دوم از آن بهره بگیرید.


به چه چیزهایی نیاز دارید؟
- اصلیترین مورد، داشتن گوشی هوشمند، تبلت و یا رایانه برای متصل شدن به اینترنت است.
- دسترسی به اینترنت پرسرعت از دیگر عوامل اساسی کسب و کارهای اینترنتی است.
- ایدهی راه اندازی کسب و کار اینترنتی، اساسیترین و مهمترین چیزی است که شما نیاز دارید. اگر هنوز ایدهای به ذهنتان نیامده، با خواندن این مقاله به ایدهی مورد نظر، دست مییابید.
- اگر موارد گفته شده را مهیا کردهاید، گام بعدی ایجاد یک وبلاگ، وبسایت یا حساب کاربری، کانال یا گروه در شبکههای اجتماعی با نامی زیبا، جذاب است.
- پس از راه اندازی و شروع تجارت آنلاین خود، تنها چیزی که به طور مداوم به آن نیاز دارید تلاش، پشتکار و مصمم بودن برای توسعه کسب و کارتان است.
کسب و کار اینترنتی موفق
اگر شما هم از افرادی هستید که میخواهید بدون سرمایه اولیه و هیچ تجربهای، کسب و کار اینترنتی در منزل راه اندازی کرده و درآمد داشته باشید و یا یک مادر خانهدار هستید و میخواهید ضمن حضور در کنار فرزندان در خانه، در درآمد خانواده سهیم باشید، یا از کسانی هستید که محصولی تولید کرده و میخواهید آن را به جامعه عرضه کنید، پیشنهاد میکنیم تا پایان، این مطلب را بخوانید و کسب و کار خانگی خود را با راه اندازی شغل آنلاین، به یک تجارت موفق تبدیل کرده و درآمدزایی کنید. در واقع، گزینههای بسیاری برای ایجاد کسب و کار در منزل وجود دارند که در این بخش، چندین ایده برتر برای توسعه تجارت آنلاین و درآمدزایی از این طریق برای شما آورده شده است.
1. ارائه خدمات آنلاین
میزان خدماتی که میتوانید از جایی که هستید روی بستر اینترنت به همگان ارائه دهید، نامحدود است. بنابراین، استعدادها و علایق شخصی و حرفهای خود را مرور کرده و بررسی کنید که آیا میتوان آن را به خدماتی تبدیل کرد که به صورت عملی ارائه دهید یا خیر.
شما یا با یک استعداد ذاتی متولد شدهاید و یا با مرور زمان مهارتها و استعدادهای خود را پرورش دادهاید. مهارتهایی که برای یادگیری آن، وقت و انرژی صرف کردهاید، این مهارت و استعدادها اغلب پایه و اساس ایدههای بزرگ تجاری هستند. با بررسی رفتار و شناخت شخصیت خود میتوانید خدمات قابل توجهی را به عنوان کسب و کار اینترنتی به عموم ارائه دهید. به طور مثال، یک فرد خلاق ممکن است مهارتهای بسیار خوبی برای نوشتن، خلق آثار هنری یا طراحی داشته باشد. بنابراین این شخص میتواند یک تولیدکنندهی محتوا شود.
یا شخص دیگری به طور ذاتی، جزئینگر است و در کارهای حسابداری یا سازماندهی توانمند است. بهترین ایده برای اجرایی کردن و شروع یک تجارت اینترنتی موفق بدون نیاز به یادگیری مهارت جدید، استعدادها و مهارتهایی است که در حال حاضر در اختیار دارید. این مهارتها غالباً بهترین گزینه برای موفق شدن شما هستند چرا که اکثر افراد به مهارتهای ذاتی و یا اکتسابی خود علاقمند هستند.
مثلا چه کارهایی؟
برخی از ایدههای این نوع خدمات عبارتند از: نویسندگی و تولید محتوا، ویرایش و تصحیح مقاله، دفترداری آنلاین، طراحی لباس، پوستر و انواع کارهای گرافیکی، پشتیبانی مجازی و موارد مشابه دیگر. در حقیقت، در بسیاری موارد میتوانید از کارهایی که قبلا برای یک شرکت انجام میدادید بهره گرفته و آن را به یک کسب و کار خانگی تبدیل کنید. همچنین شما میتوانید خدمات عمومیتری به مردم ارائه دهید. خدماتی همچون: آموزش موسیقی، آشپزی، آموزش خیاطی، طراحی و آرایشگری و مانند اینها که در بخشهای بعدی به آنها پرداخته شده است.


2. فروش محصولات بصورت آنلاین و توسعهی برند خودتان
اگر تا به حال رؤیای داشتن یک فروشگاه یا یک محصول با برند خودتان را در ذهن خود پروراندهاید، اینترنت این امکان را برای شما فراهم کرده است و با راهاندازی کسب و کار اینترنتی میتوانید به فروش کالا بپردازید. این کالای ذکر شده میتواند از دو طریق تأمین شود: یا محصول کسب و کار خانگی شماست و یا آن را از تولیدکننده دریافت کرده و به صورت اینترنتی به فروش میرسانید.
همواره افراد بسیاری در جامعه هستند که با کسب و کار در خانه، محصولات باکیفیتی تولید میکنند. این گروه از افراد که درصد بیشتری از آنها را خانمها تشکیل میدهند؛ با تبدیل کسب و کار خانگی خود به یک کسب و کار اینترنتی میتوانند به سادگی محصولات خود را عرضه کرده و برند خود را توسعه دهند. از آنجاییکه راهاندازی فروشگاه محصولات خودتان به صورت آنلاین آسانتر و مقرون به صرفهتر از است، در ادامه، ایدههایی در مورد این نوع محصولات خانگی که به صورت آنلاین قابل عرضهاند، بیان شده است.
محصولات خانگی قابل عرضه بصورت آنلاین
محصولات خوراکی از قبیل: شیرینیها، خیارشور و ترشیجات و سرکه، کشک و قرهقوروت، سبزیجات سرخشده آماده، سبزیهای معطر خشک، لواشک، شیره، کشمش و میوههای خشک، کیک تولد یا انواع دسر وغذاهای خانگی
لوازم تزئینی و صنایعدستی: عروسکسازی، شمعسازی، کوسن، روتختی و رومیزیهای دستدوزی شده، دستگیرهها و لوازم آشپزخانه، انواع بافتنیها مثل لیف، دستبندهای بافت و تریکوبافی، تابلوهای نقاشی، طراحی چهره، تابلوها و لباسهای گلدوزی شده، انواع مگنت، دکوپاژ، زیورآلات، نمد و حصیربافی، تابلوهای معرقکاری، غزالهای چوبی، انواع گل سر و تزئینات سفره عقد، قلاببافی، فرشبافی و گلیم و بسیاری دیگر از محصولات کسب و کار خانگی.
سایر محصولات قابل عرضه بصورت آنلاین
اگر خودتان هیچ محصولی برای ارائه به مشتری ندارید، جای نگرانی نیست. به عنوان راه دوم برای فروش محصولات از طریق کسب و کار اینترنتی در منزل میتوانید محصولات عمده را از تولیدکنندهها دریافت و به عنوان واسطه به مصرفکننده برسانید. لوازم آرایشی و انواع پوشاک جز محصولات پرفروش از این طریق در فضای مجازی هستند. در انتخاب این نوع محصولات باید به مواردی مثل شناخت محصول و کیفیت آن و مواد اولیه به کار برده شده توجه نمایید و محصولی را به مشتری عرضه کنید که کاملا به آن اطمینان داشته باشید.
نکاتی در انتخاب محصولات قابل عرضه در تجارت آنلاین
در عرضهی محصولات گفته شده (چه بصورت مستقیم و چه واسطهای) به صورت اینترنتی باید به نکاتی توجه داشته باشید:
در تجارت آنلاین باید محصولی را که ارائه میکنید به صورت کامل بشناسید. زیرا ممکن است مشتری سوالاتی در مورد آن از شما بپرسد و بهتر است که اطلاعاتتان دربارهی محصول کامل باشد.
مواد اولیه و محصول نهایی با کیفیت تهیه کنید. توجه به این نکته باعث تداوم خرید مشتری از شما میشود.
مخاطب هدف محصول خود را شناسایی و به جذب این گروه بپردازید. زمان و هزینهی خود را برای جذب افرادی به جز مخاطبانتان صرفا بخاطر افزایش بازدید محصولات، هدر ندهید.
3. عرضه محصولات آموزشی
میلیونها نفر هر روز برای یافتن عناوین مختلف آموزشی در اینترنت به جستو جو میپردازند. در بسیاری از این موارد، افرادی هستند که برای دریافت آموزش مد نظرشان، حاضر به پرداخت هزینه آن میباشند. در واقع، تهیه کردن محصولات آموزشی و فروش آنلاین آنها، یکی دیگر از گزینههای مناسب برای آغاز کسب و کار اینترنتی بدون سرمایه است که میتوانید روی درآمدزایی از طریق آن حساب کنید.


محصولات آموزشی روی اینترنت به اشکال مختلفی عرضه میشوند. یکی از سادهترین راهها، آمادهکردن یک کتاب الکترونیکی یا پادکست آموزشی و فروش آنلاین آن است. از دیگر موارد، تهیه یک ویدئوی آموزشی است که در آن پیرامون یک موضوع خاص، آموزشهای لازم با تصاویر مرتبط بیان میشود.
ایجاد فرصت در دنیای پر مشغله مردم
در دنیای پر مشغلهی امروز، ارائهی آموزشهای الکترونیکی برای هر دو طرف معامله (ارائهدهنده و خریدار) امری ایده آل محسوب میشود. زیرا، خرید و تحویل به صورت خودکار انجام شده و دردسر بستهبندی و پستکردن را ندارد. به علاوه برای دستیابی به محصول، نیاز به انتظار روزانه یا هفتگی نیست و آموزش مورد نظر بلافاصله پیش روی شما خواهد بود.
در دنیای امروز که تکنیکهای متنوع و متعددی برای تمامی حوزههای کاربردی وجود دارد و روز به روز به تعداد آنها افزوده میشود، متخصصان بسیاری در مورد این امکانات آموزشهایی به صورت محصولات کتاب الکترونیک، پادکست یا ویدئوی آموزشی تولید کرده و روی اینترنت به اشتراک میگذارند.
شما هم میتوانید یکی از افرادی باشید که در کسب و کار اینترنتی خود آموزشهایی همانند: آموزش درسی، آشپزی، آرایشگری، تکنیکهای عکاسی و طراحی، کار با اپلیکیشنهای تخصصی و نرمافزارهای کاربردی، آموزش زبانهای خارجی و موسیقی و هر آموزش دیگری که دانشی به همگان بیفزاید را برای کسب درآمد به اشتراک میگذارید.
۴. اینفلوئنسر یا بلاگر شوید
بلاگر شدن روشی سرگرمکننده و عالی برای ایجاد کسب و کار اینترنتی با گوشی یا رایانه و کسب درآمد از موضوعی است که آن را دوست دارید. این امر به ویژه در صورتی که افراد دیگری نیز مخاطبتان باشند و همانند شما آن موضوع را دوست بدارند و وبلاگ یا حساب کاربری شما را دنبال کنند، بسیار لذتبخش است. در واقع میتوان گفت که گزینهی مناسب دیگر در کسب و کارهای اینترنتی در منزل، بلاگر یا اینفلوئنسر شدن در فضای مجازی و تولید محتوا در این محیطها است.
در این کار هم، مانند کارهای دیگر گفته شده میتوانید وبلاگ، سایت یا صفحهی شخصی خود را روی شبکههای اجتماعی و بستر اینترنت ایجاد کرده و در آن نوشتههای خود، عکسهایتان، خاطرات روزمره و لینک به صفحات یا سایتهای دیگر و یا هر چیز دیگری که دوست دارید را با مخاطبان خود به اشتراک بگذارید. جالب است بدانید که این یکی از راحتترین راههای کسب درآمد در دنیای مجازی است که افراد بسیاری در آن با درآمدهای فوقالعاده خوبی مشغول هستند.


نکات کلیدی بلاگر یا اینفلوئنسر شدن در دنیای مجازی
نکته اصلی در تداوم و موفقیت کسب و کار اینترنتی از راه گفته شده این است که:
محتوای مفیدی را به شیوهای جذاب ارائه دهید: محتوایی را برای مخاطبان هدف خود اشتراک گذاری کنید که جذاب، مفید و مورد توجه آنان باشد.
نکته دوم این است که همواره فعالیتتان را حفظ کنید و به طور مداوم، ارسال محتوای جدید و متنوع داشته باشید. نکته دیگری که باید به آن توجه کنید، استفاده از تکنیکهای موجود برای هر چه بهتر شدن محتوای شماست: رعایت نکاتی همانند موارد سئو در سایت یا وبلاگ یا استفاده از هشتگهای مناسب در شبکههای اجتماعی.
رعایت نکات گفته شده، از بهترین اقداماتی است که برای کسب رتبه در موتورهای جستجو انجام میشود. همچنین، در الگوریتمهای شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام، موجب افزایش جذب مخاطب برای شما خواهد شد.
زمانیکه بدانید آنچه با دیگران به اشتراک میگذارید، مورد استقبال افراد زیادی قرار گرفته است، به تدریج میتوانید گرفتن تبلیغات را شروع کرده و برای بیشتر دیده شدن، آن را با دنبالکنندگان خود به اشتراک بگذارید.
۵. نقش بازاریابی آنلاین در کسب و کار اینترنتی:
بازاریابی آنلاین هم یکی دیگر از کارهایی است که با ایجاد آن به عنوان کسب و کار اینترنتی بدون سرمایه، میتوانید به درآمدزایی برسید. در واقع با یک جست وجوی ساده در اینترنت، خدماتدهندگانی را مییابید که برای ترویج محصول یا خدماتشان نیاز به بازاریابی در فضای مجازی دارند. این خدماتدهندگان، شما را به عنوان بازاریاب اینترنتی استخدام کرده و اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار میدهند. در مقابل با جذب مشتری از طرف شما، حقوق یا پورسانت پرداخت میکنند.


۶. طراحی وب برای کسب و کارهای اینترنتی
اگر بخواهید تجارت خود را به صورت تخصصیتر آغاز کنید، طراحی وب یکی از آن گزینههاست. یک طراح وب، ضمن بهرهگیری از دانش فنی خود و برنامهنویسی بهینه، بهتر است رابط کاربری خلاقانهای ارائه دهد. در حالی که جای کار زیادی در این زمینه بخصوص برای کسب و کارهای اینترنتی در ایران وجود دارد، رقابت بسیار قوی است. آشنایی با انواع سیستمعاملها و بهینگی کدها و در نظر گرفتن رابط کاربری، همچنین خوش قول بودن در تحویل به موقع سایت به مشتری، به شما کمک میکند تا از رقبا پیشی بگیرید.
منبع: The Balance smb