امروزه بیشتر بانوان علاوه بر انجام کار های روزمره خانه، رسیدگی به فرزندان و …. به منظور بهبود بخشیدن به شرایط اقتصادی خانواده در فضاهای اجتماعی نیز مشغول به کار می باشند. به همین دلیل نیاز است تا بانوان به سلامتی خود بیش از گذشته اهمیت دهند. در ادامه عوامل تاثیر گذار بر سلامتی بانوان و بیماری هایی که می تواند سلامتی آن ها را به خطر بیاندازد را بیشتر خواهیم شناخت. با مجله آنلاین زن ایرانی همراه باشید.
نکات حائز اهمیت در سلامتی بانوان
تندرستی:
یکی از ابتدایی ترین موضوعاتی که برای حفظ سلامتی بانوان نیاز است تا کنترل شود، تندرستی بانوان است. از آنجایی که امروزه میزان فعالیت های بانوان چندین برابر شده است. نیاز است تا میزان خواب آن ها کاملا مناسب و استاندارد باشد. و همچنین به انجام فعالیت های ورزشی مناسب بپردازند تا بتوانند ایمنی بدن خود را در برابر بیماری های شایع در میان بانوان، بالا ببرند. از طرفی نیاز است تا بانوان زمانی را در طول روز به استراحت و زمانی را در ماه به تفریح بپردازند.
احتیاط:
از آنجایی که با توجه به تحقیقات انجام شده در تمامی کشور ها، بانوان بسیار بیشتر از مردان به بیماری های مثانه، دستگاه باروری، بیماری های شکمی، درد های مفصلی، آرتروز های مختلف و همچنین سردرد های میگرنی مبتلا می شوند. به همین دلیل نیاز است تا در محافظت از استخوان ها، بهداشت جنسی و … از خود در برابر بیماری ها بسیار بیشتر از مردان محافظت کنند. احتیاط های روابط جنسی را بسیار جدی بگیرند و از همسر خود بخواهند تا بهداشت خود را به طور کامل رعایت کنند.
سلامت جسم و ذهن:
استرس، نگرانی و افسردگی از انواع بیماری های روحی و ذهنی است که، می تواند بانوان را دچار بیماری های جسمی نیز کند. به همین دلیل از مواردی که در حفظ سلامتی بانوان بسیار مهم است، حفظ سلامت ذهن آن ها است. بانوان نیاز دارند تا استرس های بی مورد و نگرانی های بی دلیل را از خود دور کنند، تا بتوانند از سلامتی خود در برابر بیماری های روحی و جسمی محافظت نمایند.
آشنایی با بیماری ها:
یکی از انواع بیماری هایی که سلامتی بانوان را بیشتر از مردان درگیر می کند. بیماری های قلبی، سکته های قلبی و مغزی است. که با توجه به تحقیقات پزشکی بانوان بیشتر از مردان با این بیماری ها دست و پنجه نرم می کنند. به همین دلیل نیاز است تا بانوان برای حفظ سلامتی خود عواملی که موجب این بیماری ها شده را بشناسند، نشانه های این بیماری ها و راه های مقابله با آن را نیز به طور کامل بیاموزند. تا بتوانند از بروز این بیماری ها تا حدودی جلوگیری کنند.
وزن:
با توجه به فیزیک بدنی بانوان و مردان متوجه این موضوع خواهید شد که بدن مردان بیشتر از عضلات و کمتر از چربی ها، تشکیل شده است. اما در بانوان این امر کاملا برعکس می باشد. از آنجایی که وجود چربی های اضافی در بدن می تواند به طور جدی سلامتی بانوان را به خطر بیاندازد. به همین دلیل بانوان برای حفظ سلامتی خود نیاز دارند تا رژیم غذایی کاملا سالمی را دنبال کنند. و همچنین وزن خود را با استفاده از رژیم غذایی مناسب، ورزش و همچنین خواب کافی در حالت تعادل نگه دارند. یکی از نشانه های سلامت در بدن افراد BMI بدن آن ها است. برای اطمینان از سلامتی بانوان، نیاز است تا آن ها BMI بدن خود را در محدوده سلامت حفظ نمایند.
سلامت باروری:
یکی از نکات حائز اهمیت در سلامتی بانوان، حفظ سلامت جنسی و باروری آن ها می باشد. سلامت باروری بانوان می تواند شامل سلامت سیکل قاعدگی، روش های مورد استفاده در پیشگیری از بارداری، نا باروری، حفظ سلامت سینه ، سلامت در دوره یائسگی، نحوه تغذیه نوزادان از بدن مادر خود و ….. شود. انجام چکاپ های دوره ای، انجام آزمایش های لازم مانند تست پاپ اسمیر و …، انجام انواع غربالگری های لازم و همچنین سونوگرافی، می تواند به حفظ سلامتی بانوان و جلوگیری از ایجاد انواع سرطان های زنانه، کمک کنند.


خطرات تهدید کننده سلامتی بانوان
ژنتیک:
یکی از عوامل تاثیر گذار بر سلامتی بانوان، مشکلات ژنتیکی می باشد. طبق تحقیقات علوم پزشکی ژن ها تاثیر بیشتری بر روی بانوان به نسبت آقایان دارند. تمامی بیماری های حاصل از ژن مانند انواع سرطان ها، بیماری های قلبی، پوکی استخوان و حتی بیماری های روان شناسی می تواند تاثیر بسیار بالایی بر روی سلامت بانوان بگذارد. بنابراین هنگامی که می خواهید چکاپ های زنانه خود را انجام دهید به بیماری هایی که برای مادرتان اتفاق افتاده و ممکن است از طریق ژنتیک به شما نیز منتقل شود را جدی تر، در بدن خودتان پیگیری کنید.
مشکلات پوستی:
یکی دیگر از مشکلاتی که سلامتی بانوان را تحت تاثیر قرار می دهد. استفاده از لوازم های آرایشی غیر استاندارد است. از آنجایی که تمامی لوازم آرایشی دارای مقادیری از مواد شیمیایی هستند که می توانند بر روی پوست شما تاثیرات مخرب بگذارند. بهتر است لوازمی را انتخاب کنید که نسبت به بقیه آن ها از مضرات کمتری برخوردار است. تا امکان چروک های دور چشم، پیری پوست، تیرگی پوست و دیگر مشکلات پوستی را تا حد ممکن کاهش دهید.
مشکلات چشمی:
از مشکلاتی که معمولا پس از یائسگی سلامتی بانوان را درگیر می کند. خشک شدن چشم ها می باشد. که معمولا با استفاده از قطره های چشمی، عدم استفاده از سیگار و قلیان، نوشیدن آب فراوان و دیگر مراقبت های چشمی مانند استفاده از عینک آفتابی استاندارد می تواند از میزان این مشکل به شدن بکاهد.
پوکی استخوان:
به طور کلی تقریبا 94 % بانوان و 6 % از آقایان به پوکی استخوان دچار می شوند. که متاسفانه 79 % آن ها بانوان زیر 65 سال می باشند. به همین دلیل است که یکی از مواردی که سلامتی بانوان را تهدید می کند کمبود ویتامین D و کلسیم در بدن آن ها است. یکی از مشکلات حادی که ممکن است از مادر به فرزند دختر منتقل شود، پوکی استخوان است. به همین دلیل اگر مادر شما به بیماری پوکی استخوان مبتلا است بهتر است شما نیز آزمایشات مربوط به تراکم استخوان را انجام دهید. همچنین اگر شما به مشکلات پوکی استخوان مبتلا هستید، بلافاصله پس از به دنیا آمدن فرزندتان به دنبال اطمینان از سلامت استخوان های او باشید.
میگرن های عصبی:
میگرن های عصبی از دیگر بیماری هایی است که می تواند از مادر به دختر منتقل شود. و به نوعی سلامتی بانوان را تهدید نماید. به همین منظور اگر مادر شما نیز دچار میگرن های عصبی است و یا خودتان در فضاهایی که نور و صدای زیادی دارد دچار سردرد های غیر قابل تحمل می شوید. بهتر است این موضوع را با پزشک در جریان بگذارید. به طور کلی 80 % افرادی که دچار میگرن های عصبی هستند این بیماری به صورت ارثی در خانواده آن ها وجود دارد.
مشکلات بارداری:
بالا رفتن فشار خون، ابتلا یک دفعه ای به دیابت، مسمومیت های حاد و سقط ناخواسته جنین از جمله مشکلاتی است که خطری در سلامتی بانوان باردار شناخته شده است. البته اکثر بانوان بارداری که به این مشکلات دچار می شوند. از طریق ژنتیک دارای مشکلاتی می باشند. به طور کلی مشکلات بارداری از دیگر مشکلاتی است که از مادر به دختر منتقل می شود.
فراموشی:
یکی دیگر از بیماری هایی که سلامتی بانوان را بیش از آقایان تحت تاثیر قرار می دهد، آلزایمر است. اگر در خانواده شما فردی با این مشکل دست و پنجه نرم می کند. و یا در برخی از مواقع فراموشی های زود گذر دارید بهتر است برای احتمال ابتلا به آلزایمر در سنین بالا، به دنبال روش هایی برای جلوگیری از این مشکل باشید عدم استفاده از غذاهای چرب و عدم کم تحرکی جسمی و ذهنی می تواند در جلوگیری از این مشکل می تواند به شما کمک کند.


سرطان های پستان و تخمدان:
یکی از جدی ترین خطرات برای سلامتی بانوان سرطان های زنانه است. استفاده از لباس های زیر با جنس های نا مرغوب، استفاده از لباس زیر های تنگ و همچنین مشکلات ژنتیکی از طرف مادر و یا حتی خاله می تواند در ابتلا به سرطان های پستان و تخمدان بسیار تاثیر گذار باشد. بنابراین با انجام چکاپ های دوره ای می توان از بروز این مشکلات جلوگیری نمود.
دیابت و بیماری های قلبی:
استفاده از رژیم غذایی نا سالم و همچنین عدم تحرکات ورزشی می تواند ابتلا به بیماری را در بانوان سرعت ببخشد. و یکی از جدی ترین عوامل تهدید کننده سلامتی بانوان محسوب شود. انجام چکاپ های دوره ای و همچنین رعایت اصول زندگی و رژیم غذایی سالم می تواند در جلوگیری از ابتلا به مشکلات قلبی و دیابت بسیار کمک کننده باشد.
تیروئید:
از دیگر مشکلات برای سلامتی بانوان، مشکلات کم کاری و یا پر کاری تیروئید است. از علائم این بیماری می توان به کاهش تحرکات روده ای، کم شدن انرژی، اختلالات در خواب و یا افزایش یا کاهش وزن چشم گیر اشاره نمود.
کم خونی و کمبود آهن:
یکی دیگر از مشکلات در سلامتی بانوان کم خونی و کمبود آهن در بانوان است. که معمولا به دلیل سیکل های قاعدگی و بارداری و زایمان، در بیشتر بانوان نمود پیدا می کند.
در وبسایت باشگاه خبرنگاران جوان به 6 ماده غذایی ضروری برای سلامتی بانوان اشاره شده که خواندنش خالی از لطف نیست.